NOTA 8 : SAYA KELIRU! APA BEZA EMAS PUBLIC GOLD vs EMAS KEDAI EMAS vs EMAS BANK – DALAM KONTEKS EMAS JONGKONG

bagi tujuan memaksimumkan kepuasan pembelian emas dan pulangan jangka pendek/jangka panjang, 11 kriteria berikut mesti menjadi keutamaan
kongsi artikel ini
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dah ramai yang dah β€œlanggar tembok”. Jadi belajarlah dari mereka yang dah berjaya pecahkan tembok! Tak kan nak langgar lagi πŸ˜¬πŸ€­πŸ˜†πŸ˜

#Bismillah. Ada 2 jawapan berbeza. Jawapan awal kepada tajuk di atas adalah TIADA BEZA. Manakala jawapan akhir ADA BEZA. Laaa pulak..

Sebab apa jawapan awal tiada beza? Sebab emas tetap emas pada rupa fizikalnya. Kalau lain pun mungkin dari segi ketulenannya sahaja sama ada emas 24k 999 atau pun emas 22k 916.

Sebab apa jawapan akhir ada beza pulak? Ada banyak sebab atas beberapa faktor penting yang akan menentukan belian emas tersebut mampu membawa pulangan yang maksimum kepada pembeli atau tidak.

Ok, bagi tujuan memaksimumkan kepuasan pembelian emas dan pulangan jangka pendek/jangka panjang, 11 kriteria berikut mesti menjadi keutamaan iaitu;

βœ… 1. Faktor Harga

– Public Gold : Dikemaskini 20 minit sekali dan 72 kali sehari ikut harga emas dunia (www.kitco.com)

– Kedai emas : Dikemaskini sekali seminggu ikut harga FGJAM

– Bank : Dikemaskini sekali sehari ikut harga emas dunia (www.kitco.com)

βœ… 2. Faktor SpreadSpread adalah jurang perbezaan harga belian dan harga jualan balik. Semakin kecil spread semakin besar peluang untuk dapat keuntungan jangka pendek dan sebaliknya. Bila munculnya spread? Bila kita beli dan nak jual pada orang/kedai/kompeni yang sama, selain itu, TIADA SPREAD. Saya tak suka guna perkataan SUSUT NILAI. Ia sangat negatif! Emas tiada SUSUT NILAI.

– Public Gold : 6% – 9%

– Kedai emas : 15% – 45%

– Bank : 10% – 25%

βœ… 3. Faktor Waktu Urusniaga

– Public Gold : 24 jam 7 hari seminggu

– Kedai emas : 10 pagi – 10 malam. Setengahnya hanya sampai petang sahaja

– Bank : 10 pagi – 4 petang

βœ… 4. Faktor Kemudahan Transaksi

– Public Gold : Manual 9 pagi – 5 petang & Online 24 jam 7 hari seminggu (tiada had)

– Kedai emas : Manual 10 pagi – 10 malam. Setengahnya hanya sampai petang sahaja

– Bank : Manual 10 pagi – 4 petang

βœ… 5. Faktor Kos Urusniaga

– Public Gold : Tiada kos tambahan terselindung

– Kedai emas : Ada kos upah / kos tambahan lain

– Bank : Ada kos pengurusan

βœ… 6. Faktor Outlet

– Public Gold : 17 outlet (1 negeri 1 outlet) dan 80 outlet Pos ArRahnu

– Kedai emas : Ikut jumlah outlet dalam web

– Bank : ikut jumlah outlet dalam web

βœ… 7. Faktor Jaminan Belian Balik

– Public Gold : Boleh tempah harga jualan balik. Boleh jual pada bila-bila masa secara manual/online. Boleh jual semua jenama / jenis emas

– Kedai emas : Tidak boleh tempah harga jualan balik. Boleh jual pada waktu operasi outlet. Sesetengah kedai emas hanya terima jualan balik emas jenama mereka sahaja

– Bank : Tidak boleh tempah harga jualan balik. Boleh jual pada waktu operasi outlet. Hanya terima jualan balik emas jenamanya sahaja

βœ… 8. Faktor Pengiktirafan Assayer (Sijil Khas Ketulenan)

– Public Gold : Nadir Metal Rafineri (LBMA Turki) & Assay Office Penang Sdn Bhd

– Kedai emas : Kebiasaannya tiada

– Bank : LBMA dan sesetengahnya tiada

βœ… 9. Faktor Rakan Strategik (Jualan)

– Public Gold : Pos ArRahnu Malaysia

– Kedai emas : Tiada

– Bank : Tiada

βœ… 10. Faktor Kondisi Jualan Balik Emas

– Public Gold : Terima semua kondisi emas. Kemek, calar, serpih, terbelah dan sebagainya tetap diterima untuk jualan balik dengan harga semasa yang tinggi

– Kedai emas : Hanya terima emas dalam keadaan baik sahaja. Jika rosak akan dijual sebagai emas buruk dengan harga yang sangat murah

– Bank : Hanya terima emas dalam keadaan baik sahaja. Selain itu, tidak diterima

βœ… 11. Faktor Lain-lain

– Public Gold : Ada Sijil Patuh Syariah & Malaysia Book of Record

– Kedai emas : Tidak ada Sijil Patuh Syariah

– Bank : Setengahnya ada Sijil Patuh Syariah & setengahnya tiada Sijil Patuh Syariah

Kesimpulannya, pilihlah yang terbaik untuk wang kita. Biar alah membeli, menang dengan mendapat keuntungan πŸ˜¬πŸ˜†πŸ€­πŸ€“

Cubalah.

Terima kasih.Wan Mohd Wazir

Ikuti blog baharu WanMohdWazir.com. Buat masa ini hanya ada landing page sebelum dilancarkan secara rasmi Jun 2020 nanti.

1. Boleh bit.ly/TolongDaftarPercuma di sini.

2. Semak emel dan ikuti arahan dalam emel.

3. Login > Order > Purchase Order > Pilih Item > Klik Cart > Pilih Outlet Untuk Ambil Emas (selepas habis bayar) > Pilih Kaedah Bayaran > Pilih jenis Purchase Order > Tengok Ringkasan Belian > Selesai

cc : Mingguan Wanita

Like facebook @rtechampion
Penafian: Artikel yang diterbitkan berdasarkan kepada pengalaman penulis. Tidak dibenarkan untuk ‘copy and paste’ sebarang artikel yang diterbitkan dan dijual kepada mana-mana pihak. Sekiranya masih berhasrat untuk komersilkannya, hubungi penulis di support.notaemas.com. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Daftar akaun dewasa
(18 tahun ke atas).
Terbuka kepada sesiapa sahaja.

Daftar akaun Junior
(18 tahun ke bawah)
Nota: Disarankan Penjaga daftar dahulu.