NOTA 3 : KAYA 5 MINIT

simpan emas masa ada duit. Bila dah takde duit, emas itulah akan jadi duit kita
kongsi artikel ini
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kenapa orang bila susah, bila hilang mata pencarian, bila parah sumber kewangan, bila dah tiada gaji tetap dan sebagainya mula mencari emas sama ada untuk simpanan atau dijadikan aset perniagaan?

Beliau coretkan hal berikut;

1. Orang makan gaji, dia ada duit.

2. Masa dia ada duit, dia tengok emas ni benda murah dan tak penting.

3. Buat apa nak simpan emas kalau ada duit. Pulak tu beli setakat nak simpan, apa sangatlah manfaat emas yang dia akan dapat.

4. Bila dia hilang duit, baru dia sedar rupanya emas ni barang mahal.

5. Baru dia sedar rupanya emas ni banyak fungsi. Salah satu daripadanya ialah menyelamatkan dia bila dia dah tak ada duit.

6. Orang yang ada emas, dia ada emas dan duit.

7. Orang yang ada duit saja, habis duit tu, dia habis segala-galanya.

8. Sebab itulah, simpan emas masa ada duit. Bila dah takde duit, emas itulah akan jadi duit kita.

Waaahhhh… Betul la.

Eh, kenapa kaya 5 minit?

Yelah, masuk gaji, kayalah sekejap. 5 minit kemudian, lepas bayar itu bayar ini, beli itu beli ini, habis licin la duit gaji tu.

Sebab tu kaya 5 minit je.

Tulisan asal oleh Ustaz Khairul Anuar Basri.

Like facebook @rtechampion
Penafian: Artikel yang diterbitkan berdasarkan kepada pengalaman penulis. Tidak dibenarkan untuk ‘copy and paste’ sebarang artikel yang diterbitkan dan dijual kepada mana-mana pihak. Sekiranya masih berhasrat untuk komersilkannya, hubungi penulis di support.notaemas.com. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Daftar akaun dewasa
(18 tahun ke atas).
Terbuka kepada sesiapa sahaja.

Daftar akaun Junior
(18 tahun ke bawah)
Nota: Disarankan Penjaga daftar dahulu.