NOTA 15 : REALITI, TERKADANG LAKARAN GRAFIK, EDISI KELUARAN & NOMBOR SIRI LEBIH MAHAL DARI EMAS

1 gram yang harga semasanya ketika itu hanyalah RM180 sekeping tetapi telah di’bid’ sehingga RM800 sekeping dek semata-mata kerana lakaran grafik, edisi keluaran dan nombor siri yang tertera pada kad. Masyaallah, dasyat!
kongsi artikel ini

Memang tidak dinafikan lakaran grafik, edisi keluaran dan nombor siri yang tertera di kad emas menjadi rebutan ramai. Ia dicari-cari untuk dijadikan bahan koleksi peribadi yang tetap.

Saya pernah lihat beberapa proses ‘bidding’ untuk pembelian emas 1 gram yang harga semasanya ketika itu hanyalah RM180 sekeping tetapi telah di’bid’ sehingga RM800 sekeping dek semata-mata kerana lakaran grafik, edisi keluaran dan nombor siri yang tertera pada kad. Masyaallah, dasyat! Semua benda boleh jadi duit dengan emas. Hahaha.

Contoh lain seperti Edisi Keluaran juga menjadi rebutan. Saya ambil satu contoh seperti Edisi Raya. Tahun 2020 adalah Edisi Raya ke-6 & 7 dikeluarkan oleh Public Gold. Untuk Edisi Raya 1 gram pertama tahun 2015, harga asal ketika itu adalah Rm150 sahaja, sekarang telah dijual dengan harga Rm600 sekeping di pasaran terbuka. Pembelinya tak pernah tak ada. Pelik kan? Tapi itulah hakikatnya 😬

Maka tak hairanlah ramai penggemar / kolektor di luar sana yang sentiasa memburu lakaran grafik yang berbentuk ‘rare’ / ‘Limited Edition’, Edisi Keluaran seperti keluaran tahun 2013, 2014, 2015 bla bla bla beserta nombor siri yang cantik untuk dijadikan stok setiap kali promosi yang diadakan oleh Public Gold.

Antara item promosi terkini Public Gold yang hanya dicetak dalam jumlah yang sangat terhad sebanyak 20 ribu keping sahaja adalah seperti edisi Raya 1 gram 2020 versi 1 & versi 2. Edisi Raya 2020 versi 1 adalah berwarna hijau, manakala Edisi Raya 2020 versi 2 pula berwarna ungu. Ia menjadi rebutan ramai. Harganya cukup murah lagi berpatutan jika nak dibandingkan dengan produk lain yang setandingnya di pasaran. 500 set terakhir sedang dijual sekarang. Belilah.

Manakala untuk promosi paling terkini pula adalah Edisi Khas 0.5 gram ‘Best Wishes’ 2020 yang dikeluarkan sebanyak 10 ribu keping sahaja bermula semalam di PG Mall.

Rujuk link ini untuk;

1. Belian terus : https://pgmall.my/Pre-order-Public-Gold-LBMA-Bullion-Bar…
2. Belian secara ansuran bulanan : https://pgmall.my/Pre-order-Exclusive-Deal-5-pcs-EPP-4…

Apa-apa pun, emas tetap emas. Unsur-unsur lain hanya sekadar hiasan dan hiburan semasa yang menjadi pelengkap kepada koleksi yang dicari-cari oleh semua pengumpul tegar emas di seluruh Malaysia. Tak hairanlah dalam sedar tak sedar, ada yang dah simpan sampai 1000 keping (1 kg) emas 1 gram dan 0.5 gram. Dasyat kan!

Yang tahu menilai akan terus memburu!

Wan Mohd Wazir
– Blog : WanMohdWazir.com
– Daftar : WanMohdWazir.com/daftarpercuma
– Nasihat : www.wasap.my/+60199362935/

Like facebook @rtechampion
Penafian: Artikel yang diterbitkan berdasarkan kepada pengalaman penulis. Tidak dibenarkan untuk ‘copy and paste’ sebarang artikel yang diterbitkan dan dijual kepada mana-mana pihak. Sekiranya masih berhasrat untuk komersilkannya, hubungi penulis di support.notaemas.com. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Daftar akaun dewasa
(18 tahun ke atas).
Terbuka kepada sesiapa sahaja.

Daftar akaun Junior
(18 tahun ke bawah)
Nota: Disarankan Penjaga daftar dahulu.