NOTA 68 : BELI EMAS KERANA EMAS ATAU HARGA?

kongsi artikel ini

Alhamdulillah. Sebelum pergi lebih jauh, mai kita sama-sama berselawat kepada Rasulullah SAW sebanyak 10 kali.

Beli emas kerana emas atau beli emas kerana harga? Satu persoalan. Rasa-rasa kalianlah, yang mana lebih ramai? Mana satu pulak pilihan kalian?

Hasil daripada survey yang dilakukan terhadap pembeli emas di Public Gold, kategori beli emas kerana ia adalah emas adalah sebanyak 70.5% dan belian emas kerana semata-mata harga adalah sebanyak 29.5%.

Ringkasnya, sesiapa yang beli emas kerana ilmu, dia akan sentiasa senang hati walau apa pun keadaan harga emas. Sebaliknya, siapa yang beli tanpa ilmu, dia akan selalu gelisah dan susah hati. Bila harga turun, dia susah hati. Bahkan bila harga naik pun dia turut susah hati sebab mengharapkan bulan jatuh ke riba.

Saya nak imbas balik belian emas saya pada tahun 2009 lalu (kira-kira 11 tahun lepas), harga untuk 1 gram waktu tu adalah sekitar RM122/gram berbanding sekarang RM265/gram atau kalau nak bandingkan dengan harga yang lagi tinggi beberapa bulan lepas sekitar RM304/gram. Berbaloi tak? Beli 700g dapat 1.6kg. Masyaallah Tabarokallah.

Tak nak ulas panjang lagi dah. Simpanan emas tetap menguntungkan untuk jangka pendek dan jangka panjang.

Semoga dipermudahkan segala urusan.

Demo dok kenaa bareyy.

Wan Mohd Wazir

Like facebook @rtechampion
Penafian: Artikel yang diterbitkan berdasarkan kepada pengalaman penulis. Tidak dibenarkan untuk ‘copy and paste’ sebarang artikel yang diterbitkan dan dijual kepada mana-mana pihak. Sekiranya masih berhasrat untuk komersilkannya, hubungi penulis di support.notaemas.com. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Daftar akaun dewasa
(18 tahun ke atas).
Terbuka kepada sesiapa sahaja.

Daftar akaun Junior
(18 tahun ke bawah)
Nota: Disarankan Penjaga daftar dahulu.