NOTA 154 : APA ITU WANG FIAT?

Terma ‘Fiat’ diambil daripada perkataan Latin fiat, yang bermaksud ‘biar ia dilaksanakan’
kongsi artikel ini

Alhamdulillah. Salam Ramadan. Jumpa lagi malam ni. Semoga pertemuan ini akan memberikan seribu manfaat kepada kita semua, Insyaallah.

SOALAN: Apakah itu mata wang fiat?

JAWAPAN: Fiat ialah kereta dari Itali bersaiz kecil yang pernah dimiliki bapa saudara saya! Baiklah, masa untuk melawak sudah tamat 😬😝

Fiat ialah perintah yang dikeluarkan oleh seseorang atau badan yang mempunyai kuasa untuk menguatkuasakan perintah itu. Terma ini diambil daripada perkataan Latin fiat, yang bermaksud ‘biar ia dilaksanakan’.

Apabila sesebuah kerajaan mengeluarkan helaian kertas dan menamakannya wang (dan kerajaan memang mempunyai sumber dan kuasa menguatkuasakan perintah itu), wang kertas itu kini mempunyai nilai dan menjadi mata wang – mata wang fiat. Sudah tentu, ia hanya bernilai kerana ia didalangi oleh perintah.

Semua mata wang dalam dunia pada hari ini adalah mata wang fiat.

Jadi, manakah mata wang yang sebenar? Yang tidak didalangi oleh perintah?

Jawapannya adalah mata wang emas.

Belilah emas dengan senyuman 😬

Kredit : MG Azizi Ali Wan Mohd Wazir

Like facebook @rtechampion
Penafian: Artikel yang diterbitkan berdasarkan kepada pengalaman penulis. Tidak dibenarkan untuk ‘copy and paste’ sebarang artikel yang diterbitkan dan dijual kepada mana-mana pihak. Sekiranya masih berhasrat untuk komersilkannya, hubungi penulis di support.notaemas.com. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Daftar akaun dewasa
(18 tahun ke atas).
Terbuka kepada sesiapa sahaja.

Daftar akaun Junior
(18 tahun ke bawah)
Nota: Disarankan Penjaga daftar dahulu.