NOTA 77 : STRATEGI PELABURAN EMAS JANGKA PENDEK – SIRI 3

Semakin kecik kadar spread, semakin pendek jumlah masa yang perlu ditunggu untuk raih keuntungan
kongsi artikel ini
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Alhamdulillah. Jumpa lagi untuk kali ke-3 pada malam ni. Semoga Allah anugerahkan yang baik-baik buat kita semua.

Bismillah. Petang tadi saya ada tulis “buat belian emas yang mempunyai spread yang terendah. Emas tu emas yang macam mana?”

Saya ulas sekarang.

Emas yang dimaksudkan adalah sebagaimana jadual yang dilampirkan.

✅ Pertama : 1000g dan 250g (6%)

✅ Kedua : 100g (7%)

✅ Ketiga : 50g dan 10 dinar (7.5%)

✅ Keempat : 20g dan 5 dinar (8%)

✅ Kelima : 0.5g, 1g, 5g, 10g, 1/2 dinar dan 1 dinar (9%)

Formula;

                       Harga Beli – Harga Jual

% SPREAD = ————————————    X 100

                                  Harga Beli

Semakin kecik kadar spread, semakin pendek jumlah masa yang perlu ditunggu untuk raih keuntungan. Sebaliknya, semakin besar kadar spread, semakin panjang jumlah masa yang perlu ditunggu untuk raih keuntungan.

Kenapa perlu tunggu masa untuk jana keuntungan? Sebabnya, kita beli dan jual balik emas kepada orang yang sama iaitu Public Gold. Jika tak nak ada spread, boleh jual selain Public Gold dan tempoh menunggu akan jadi 0. Bijak tak?

Mana yang mudah? Ikut selera masing-masing.

Boleh faham? Boleh ikut? Ok good!

Mahal? Tak lah. Ada kaedah paling murah boleh digunakan iaitu belian secara akaun emas Public Gold yang dinamakan Gold Accumulation Program (GAP). Mesti ramai yang tanya kenapa GAP? Jawapannya saya akan ulas dalam posting seterusnya selepas ini, Insyaallah.

Selamat mencuba. Good luck! ❤️

Wan Mohd Wazir

JFMD3S PG000436

wanmohdwazir.com

Like facebook @rtechampion
Penafian: Artikel yang diterbitkan berdasarkan kepada pengalaman penulis. Tidak dibenarkan untuk ‘copy and paste’ sebarang artikel yang diterbitkan dan dijual kepada mana-mana pihak. Sekiranya masih berhasrat untuk komersilkannya, hubungi penulis di support.notaemas.com. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Daftar akaun dewasa
(18 tahun ke atas).
Terbuka kepada sesiapa sahaja.

Daftar akaun Junior
(18 tahun ke bawah)
Nota: Disarankan Penjaga daftar dahulu.