NOTA 63 : HARGA EMAS MAKIN MURAH MAKIN RAMAI PEMBELI

Apa pun kaedah yang digunakan, matlamat akhirnya tetap sama iaitu…
kongsi artikel ini

Alhamdulillah. Nampaknya minggu ni kita dikurniakan lagi rezeki harga emas yang lebih murah berbanding sebelum ini. Bulan ini, jumlah belian emas pembeli masih RM 1 juta dengan harga semasa ketika ini adalah RM262/gram. Insya-Allah, 3 hari yang berbaki akan capai belian sebanyak RM1.5 juta.

Apa yang saya dapat simpulkan?

1. 30% daripada jumlah ini adalah datangnya daripada belian pembeli yang menggunakan kaedah RM100 sebulan.

2. 30% yang kedua adalah datangnya daripada belian pembeli yang menggunakan kaedah ansuran bulanan tanpa faedah (syariah) semaksimum 10 bulan.

3. 20% yang ketiga adalah datangnya daripada belian pembeli yang menggunakan kaedah belian tetap dengan sejumlah wang yang telah diperuntukkan setiap bulan. Ada yang beli RM300, RM800, RM1000 dan paling tinggi setakat ni RM2500 sebulan.

4. 20% yang terakhir adalah datangnya daripada belian pembeli yang menggunakan kaedah belian “lump sum” atau sekali beli dengan sejumlah wang yang kecil / besar seperti 10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram dan 1 kilogram.

Apa pun kaedah yang digunakan, matlamat akhirnya tetap sama iaitu mereka nak jadikan tabungan duit masing-masing dalam bentuk yang lebih selamat, senang diuruskan, kenaikan yang berganda dan point yang terakhir, senang dicairkan di saat memerlukan.

Semoga bermanfaat untuk semua. Kongsilah untuk bacaan sahabat-sahabat kita yang lain.

Wan Mohd Wazir

Jade FMD PG 😬

wanmohdwazir.com

Like facebook @rtechampion
Penafian: Artikel yang diterbitkan berdasarkan kepada pengalaman penulis. Tidak dibenarkan untuk ‘copy and paste’ sebarang artikel yang diterbitkan dan dijual kepada mana-mana pihak. Sekiranya masih berhasrat untuk komersilkannya, hubungi penulis di support.notaemas.com. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Daftar akaun dewasa
(18 tahun ke atas).
Terbuka kepada sesiapa sahaja.

Daftar akaun Junior
(18 tahun ke bawah)
Nota: Disarankan Penjaga daftar dahulu.